Pressurized Thermal Shock-analyses

Pressurized Thermal Shock (PTS) staat voor de thermische belasting op het reactordrukvat. Thermische belasting op het reactorvat onder druk kan leiden tot zeer grote spanningen en instabiliteit van de vatwand. PTS analyses zijn van belang om de integriteit van het reactordrukvat  te kunnen waarborgen gedurende de levensduur van de reactor.

 

Het meest ingrijpende PTS scenario, wat direct grote gevolgen heeft voor de levensduur van het reactordrukvat, is de injectie van koud water in het primaire koelsysteem voor noodkoeling van de kern (Emergency Core Cooling; ECC). Het geinjecteerde koude water stroomt via de koelwaterleiding naar het reactorvat waar het langs de wand naar beneden zal stromen en mengen met het aanwezige hete water in de kern.

Om inzicht in de exacte PTS effecten te hebben de Computational Fluid Dynamics (CFD)-experts van NRG zogenaamde LES-technieken voorhanden, die op hun beurt gevalideerd zijn door middel van experimenten in de ROCOM faciliteit in Duitsland. NRG is op basis hiervan koploper als het gaat om PTS analyses.