Inspection & Services

Het Inspection & Services team van NRG voert geautomatiseerd niet destructief onderzoek uit aan primaire componenten in o.a. drukwater-, kokendwater- en onderzoeksreactoren.

Voor sterk-stralende en gecontamineerde componenten worden de nodige manipulatoren en inspectietechniek ontwikkeld en samengesteld.

De gedreven inspectie medewerkers voeren Ultrasoon-, Eddy Current- en Visueel-onderzoek uit aan o.a. stoomgeneratoren, koelmiddelleidingen en pompen, reactorvaten en drukhouders met bijbehorende kwalificaties en rapportage. Naast onderzoek op locatie worden er in de inspectiehal in Arnhem aanvullende onderzoeken en materiaaltests uitgevoerd.

Manipulatoren
Voor alle geometrieën, eenvoudig of complex wordt door het engineering team bekeken hoe het geïnspecteerd kan worden. De manipulatoren worden door het Inspection & Services team zelf ontworpen en samengesteld. De onderdelen worden door gespecialiseerde bedrijven vervaardigd. Bij het ontwerp wordt rekening gehouden met de dosis prognose ne het ALARA-principe. Standaard kunnen vanuit de inspectie software 4 motoren worden aangestuurd, manipulatoren met 8 motoren zijn echter ook geen problem.

Alle manipulatoren worden uitvoerig getest op 1:1 modellen van de componenten. Hierbij wordt ook gekeken naar positionering, aankoppeling van de taster en het eventueel uitwisselen van onderdelen. Naast het testen op modellen wordt ook het team getraind op de modellen en met de manipulator.

Eddy Current
Eddy Current onderzoek wordt voornamelijk gebruikt om oppervlakte en lassen te analyseren op de invloed van straling op de componenten. Voor het onderzoek wordt een multi-channel Eddy Current apparaat gebruikt, wat samen met de software en motor encoders een duidelijk beeld van het oppervlak of de las geeft. Het Eddy Current onderzoek kan eenvoudig samen het ultrasoon onderzoeken gecombineerd worden.

Ultrasoon
Bij Ultrasoon onderzoek wordt door middel van ultrasoon geluid gezocht naar onregelmatigheden in zowel het basismateriaal als in lassen. Ook wordt het gebruikt voor wanddikte metingen. Met eigen geschreven software worden de ultrasoon signalen vertaald naar een gebruiksvriendelijk interface. Waarna er naast detectie ook fout grootte bepaling gedaan kan worden. Naast 0°, hoek, Single element en Transmit-Receive tasters wordt ook Phased Array, Tandem en TofD ingezet, afhankelijk van detectie grootte en materiaal/las soort.

Visueel
Het I&S team richt zich met visueel onderzoek vooral op gebruikte brandstofstaven en regelstaven assemblages in kokend-water- (BWR) en druk-water-reactoren (PWR). Zo wordt gekeken naar de integriteit van de brandstof of regelstaven, maar ook kan de rechtheid bepaalt worden.

 

 

Ook visueel onderzoek aan reactorvaten en leidingen is mogelijk en kan er met een endoscoop gekeken worden op plekken waar andere inspectietechnieken moeilijk kunnen komen. Alle visuele inspecties worden uitgevoerd volgens DIN 25435-4.

Kwaliteit/Certificaten
Het I&S personeel is ISO9712 level 2 of level 3 gecertificeerd. Inspection & Services (I&S) team heeft een ISO/IEC 17025:2005 accreditatie van de Raad van Accreditatie (L576). Qualificatie gaan volgens ENIQ, ASME, ENSI en KTA richtlijnen. Waar nodig worden de inspecties gequalificeerd en supervised door de lokale overheden als SQC, SVTI, TÜV en Lloyd’s.