Medische Isotopen

Dagelijks worden wereldwijd tienduizenden patiënten gediagnosticeerd en behandeld met bij NRG geproduceerde isotopen. Van ontwikkeling tot bestraling en transport: via onze bestralingsketen wordt een groot aantal verschillende medische producten, nucleaire medicijnen en halffabricaten over de hele wereld geleverd.

NRG produceert een groot aantal verschillende isotopen voor medische toepassingen. Naast molybdeen-technetium, dat uitsluitend voor diagnostiek wordt gebruikt, zijn er ook voorbeelden van medische isotopen die voor therapeutische doeleinden (kanker- en pijnbestrijding) worden gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn Lutetium-177, Iridium-192 en Strontium-89.

Therapeutische en diagnostische toepassingen
Tevens is NRG actief met de ontwikkeling van nieuwe isotopen voor therapeutische en diagnostische toepassingen. De combinatie van therapie en diagnostiek is een opkomend medisch gebied met veel perspectief, waarbij radioactief materiaal in de patiënt tumoren opzoekt en bestraalt (therapie), maar ook straling uitzendt die kan worden gemeten. Op die manier kan de behandeling worden bekeken terwijl die aan de gang is en kan de behandeling worden gestuurd en aangepast voor maximale effectiviteit. Dit met zo min mogelijk bijwerkingen, helemaal gericht op de individuele patiënt.

Door de combinatie therapie en diagnostiek gaan nucleaire medicijnen een nog grotere bijdrage leveren aan ‘personalized treatment’.

Meer informatie

30.000 per dag

Kijk voor meer uitleg over de toepassing van medische isotopen op platform 30.000 per dag

Advancing Nuclear Medicine

Bent u werkzaam in het veld nucleaire geneeskunde en benieuwd naar de mogelijkheden voor samenwerking? Of wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen en publicaties op het gebied van nucleaire medicijnen? Bezoek ons platform Advancing Nuclear Medicine.