Persbericht

Recordproductie Medische Isotopen

15 juni 2020

Afgelopen maand heeft de reactor in Petten een recordproductie gedraaid om dagelijks 30.000 patiënten te kunnen blijven voorzien van medische isotopen. Doordat transport en logistiek bemoeilijkt is door de Coronacrisis, wenden Europese producenten zich nu tot NRG. Jojanneke van Dongen, ketenmanager bij NRG en verantwoordelijk voor het betrouwbaar leveren aan de markt geeft aan: ,,Ook onder de moeilijke omstandigheden, die nu heersen in deze Corona-periode, hebben wij onze processen op orde en kunnen we betrouwbaar leveren.”

Vanwege het Corona-virus is het logistieke proces een stuk ingewikkelder en duurt het transport langer om de nucleaire medicijnen in de ziekenhuizen te krijgen. Medische isotopen vervallen ook tijdens transport, als dit transport langer duurt moet er voor dezelfde behoefte in het ziekenhuis meer bij NRG gemaakt worden. Mede daarom is er een grotere vraag naar medische isotopen.

,,Naast de grote vraag naar Molybdeen-99, dat veelal wordt gebruikt om diagnoses te stellen van levensbedreigende ziektes zoals kanker, merken we vooral dat de vraag naar de behandelisotoop Lutetium-177 heel hoog is”, geeft Van Dongen aan. De medische isotoop Lutetium-177 wordt op dit moment gebruikt voor de behandeling van NeuroEndocrieneTumoren (NET) en is in ontwikkeling voor de behandeling van prostaatkanker, één van de meest voorkomende kankersoorten bij mannen.

In Nederland krijgen jaarlijks ruim 10.000 mannen prostaatkanker. Rond de 70% van deze mannen is 65 jaar of ouder. Door verbeterde apparatuur én het gebruik van medische isotopen is het mogelijk om het ziektebeeld in kaart te brengen en beter te behandelen.

Contact

Wilt u meer weten naar aanleiding van persbericht, neem contact op met

Cora Blankendaal
Persvoorlichter