Start onderzoek in de Hoge Flux Reactor voor Canadese gesmolten zout reactor

Start onderzoek in de Hoge Flux Reactor voor Canadese gesmolten zout reactor

12 november 2020

Petten - 12 november 2020 – NRG is voor het Canadese bedrijf Terrestrial Energy een programma gestart met grafietbestralingstesten in de Hoge Flux Reactor. Dit werk maakt deel uit van een breder programma voor onderzoek van componenten en systemen in de gesmolten zout reactor (IMSR®) centrale, die gebruik maakt van Generatie IV reactor technologie om zeer efficiënte elektrische energieopwekking en warmte voor industriële warmtetoepassingen te realiseren. De grafiettesten worden uitgevoerd in de HFR,s één van de krachtigste multifunctionele onderzoeks- en testreactoren ter wereld.

"Onze samenwerking met NRG in haar HFR-reactor in Petten is een belangrijk onderdeel van ons totale IMSR-testprogramma dat goed op gang is gekomen. De start van bestralingstesten spreekt voor zich en komt na vele maanden van voorwerk", aldus Simon Irish, CEO van Terrestrial Energy. "De ontwikkeling van NRG weerspiegelt ook een belangrijk kenmerk van onze teststrategie, namelijk het werken met bestaande laboratoria met bestaande capaciteiten in plaats van die in eigen huis te bouwen. Deze strategie is essentieel voor ons om onze planning te halen".

"NRG exploiteert een krachtige testreactor en biedt een set mogelijkheden van wereldklasse om geavanceerde reactorontwikkeling te ondersteunen", aldus Vinod Ramnandanlal, Commercieel Directeur van NRG. "Wij onderkennen de commerciële mogelijkheden van gesmolten zout technologieën en de groeiende belangstelling voor de ontwikkeling en inzet ervan vandaag de dag. We zijn verheugd dat we Terrestrial Energy ondersteunen bij deze stap  naar  bestralingstests, de eerste ontwikkelaar die met dergelijke tests is begonnen.

Small modular reactor gebruikt gesmolten zout reactor variant
In Canada wordt op dit moment gewerkt aan de realisatie van een small modular reactor die gebruikt maakt van de gesmolten zout technologie. Met het grafietbestralingsprogramma dat NRG heeft ontworpen wordt een belangrijke stap gezet in de realisatie van deze reactor in Canada. De resultaten van dit onderzoek zal meer inzicht geven over de eigenschappen van het grafiet. De Canadese reactor wil het grafiet gebruiken in haar reactorkern en dit materiaal zal de levensduur van de reactorkern gaan bepalen.  Tijdens het onderzoek in de HFR  worden de omstandigheden van neutronenstraling en temperatuur gesimuleerd van de gesmolten zout reactor.

Voorbereiding
Het testprogramma omvatte vele maanden van voorbereiding, waaronder het testontwerp, de karakterisering van het grafiet, de ontwikkeling van het testprogramma. Hierbij werd gebruik gemaakt van de deskundige diensten van de technische consultant van Terrestrial Energy, Frazer-Nash Consultancy uit Engeland.

Contact

Wilt u meer weten naar aanleiding van persbericht, neem contact op met

Cora Blankendaal

Cora Blankendaal
Persvoorlichter