NRG start test speciaal metaal voor kernfusiereactor

21-12-2016

Nederland en Zweden onderzoeken belangrijk onderdeel voor ITER-centrale

PETTEN - Het Nederlandse NRG is begonnen met het testen van een hightech metaalsoort die van groot belang kan zijn bij de productie van tritium, de brandstof voor de toekomstige kernfusiereactor van ITER in Zuid-Frankrijk. Die reactor moet aantonen of kernfusie een duurzame en veilige vorm van energie is.

Het is al het tweede belangrijke onderdeel van ITER dat in de Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten wordt getest. In september begon NRG met het testen van componenten van de muur die het 150 miljoen graden hete fusieproces in de kern gaat omhullen, de zogeheten first wall. Nu onderzoekt het samen met het Zweedse bedrijf Studsvik of roestvrijstaal van het type Eurofer97 geschikt is voor gebruik in de wand van het reactordeel waar tritium wordt geproduceerd. Tritium en deuterium zijn de waterstofkernen die tijdens het fusieproces samensmelten tot helium. Dat is hetzelfde proces als in de zon plaatsvindt en daar komt een enorme hoeveelheid energie bij vrij. De testen moeten uitwijzen of Eurofer97 voldoende bestand is tegen de straling die vrijkomt bij de productie van deze brandstof. NRG gaat het materiaal testen onder dezelfde condities als in de toekomstige kernfusiereactor. Dat betekent dat het staal aan dezelfde neutronenstraling en temperatuur wordt blootgesteld als in de ITER-centrale.

ITER is het grootste internationale samenwerkingsverband op het gebied van energie,  waaraan de EU, Japan, Zuid-Korea, China, India, de VS en Rusland meedoen. In het Zuid-Franse Cadarache moet in 2025 een kernfusiereactor operationeel zijn die 500 megawatt energie produceert. Het belangrijkste doel is om aan te tonen dat kernfusie een haalbare vorm van energie is, zonder uitstoot van CO2-gassen en langlevend radioactief afval.

Veel onderdelen zijn nog in ontwikkeling. Een zo’n onderdeel is het stalen omhulsel, waarbinnen straks tritium wordt geproduceerd door neutronen op waterstofkernen af te schieten. Hiervoor worden wereldwijd zes verschillende concepten ontwikkeld, waarvan twee in Europa. Het beste concept zal uiteindelijk worden toegepast in toekomstige kernfusiereactoren. ,,China ontwikkelt bijvoorbeeld ook een module waarmee tritium geproduceerd wordt. Dus als het ene concept niet werkt is er altijd een alternatief,” legt projectmanager Nora Klaassen van NRG uit.
 
De Hoge Flux Reactor in Petten levert een belangrijk aandeel in de productie van medische isotopen, maar is ook zeer geschikt om dit materiaal te testen. In totaal worden vier bestralingen uitgevoerd. In december is de bestraling van twee capsules met staal samples begonnen die tot begin 2018 duurt. In februari starten twee kortere bestralingen die tot september 2017 duren. Daarna wordt het metaal uit de reactor gehaald en getransporteerd naar Studsvik, dat net als NRG veel ervaring heeft in onderzoek naar materialen voor de nucleaire industrie. Daar wordt onderzocht hoeveel impact de bestraling heeft gehad, hoe bros het materiaal wordt, welke microscopische veranderingen er optreden en in welke mate de sterkte eigenschappen aangetast worden. Uit de Zweedse analyse moet blijken of het materiaal geschikt is om in de kern van de ITER-centrale te gebruiken. 


Voor meer informatie kunt u
contact opnemen met:

Voorlichting NRG
+31 224 56 4653
pers@nrg.eu