NRG positief over ASML-researchproject

15-09-2016

De afgelopen dagen is er veel publiciteit geweest rond ASML en een potentiele nieuwe methode om medische isotopen te produceren - het zogeheten Lighthouse-project. ASML heeft,  tijdens een onderzoek naar een mogelijk toekomstige lichtbron voor hun nieuwe chipmachines, bij toeval ontdekt dat een hoog energetische elektronenbundel toepasbaar zou kunnen zijn in de productie van het medische isotoop Molybdeen 99. Molybdeen-99  is een veel gebruikt medisch isotoop voor diagnostiek van kankerpatiënten.  NRG is vanaf de start betrokken bij dit project, waarin de nucleaire expertise van NRG van cruciaal belang is geweest in de beoordeling van de haalbaarheid hiervan. Op dit moment is NRG in overleg met verschillende partijen over de opvolging van het project.  Het Lighthouse-project is één van de tien finalisten van het  Nationaal Iconen programma van het ministerie van Economische Zaken.

Momenteel worden deze radio-isotopen geproduceerd in kernreactoren. Productie in reactoren is op dit moment de enige bewezen technologie die Molybdeen-99 kan produceren van de juiste kwaliteit en met voldoende volume om te voorzien in de grote vraag naar dit product. Daarnaast vraagt de behandeling van kankerpatienten om  een breed scala aan medische isotopen (bijvoorbeeld met de medische isotopen holmium, xenon, lutetium en iridium) om naast het stellen van diagnoses ook  daadwerkelijk behandeling te kunnen doen. De behoefte aan een breed spectrum van medische isotopen is sterk groeiende. De reactortechnologie is de enige mogelijkheid om dit brede spectrum aan isotopen te produceren.

NRG is een wereldspeler in de levering van medische isotopen. Onderdeel van ons werk is om  continu nieuwe productietechnologieën te onderzoeken en indien mogelijk te ontwikkelen. Het Lighthouse-initiatief past hier uitstekend in gezien het kenmerk van dit soort projecten is dat dergelijke ontwikkelingen nog jaren kan gaan duren.


Voor meer informatie kunt u
contact opnemen met:

Voorlichting NRG
+31 224 56 4653
pers@nrg.eu