Nieuws

Altijd op de hoogte

Baanbrekend onderzoek naar nucleaire medicijnen? De bijdrage van kernenergie aan de klimaatdoelen? Wij dragen concreet bij aan een schonere, gezondere wereld.

Volg hier de actuele ontwikkelingen rond ons nucleaire onderzoek, onze adviezen en de productie van levensreddende nucleaire medicijnen.

Op de hoogte blijven van alle nucleaire ontwikkelingen rondom gezondheid en energie? Meld je aan voor onze updates onderaan deze pagina. 

Contact voor de media

Woordvoering coördineert alle inkomende mediavragen. Heb je een vraag, neem dan contact op met:

Cora Blankendaal 1

Cora Blankendaal
Persvoorlichter

Laatste nieuws

25 juni 2024

Nucleair geneeskundigen juichen het besluit van het kabinet toe om de PALLAS-reactor volledig te financieren, wat na jaren van zorgen over mogelijke tekorten aan medische isotopen na 2030, mede dankzij de inzet van de NVNG, is genomen.

13 juni 2024

Tijdens de landelijke Dag van de Bouw op 8 juni heeft NRG PALLAS belangstellenden de gelegenheid gegeven om een kijkje te komen nemen bij de voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van de medische reactor PALLAS.

07 juni 2024

Informatietentoonstelling over het PALLAS-reactor project in het kerkje van Petten

29 mei 2024

NRGIPALLAS en Curium hebben een lange termijn overeenkomst getekend om de huidige samenwerking uit te breiden met de productie van lutetium-177 (Lu-177). Het behandel-isotoop Lutetium wordt toegevoegd aan de producten die reeds geproduceerd worden in Petten. Curium kan hierdoor jaarlijks ongeveer 70.000 doses Lu-177 leveren, waarmee per jaar ongeveer 14.000 patiënten geholpen kunnen worden.

29 mei 2024

NRG|PALLAS organiseert in samenwerking met het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) op 5 en 6 juni de Nuclear Innovation Conference 2024 (NIC2024) in Amsterdam. De conferentie is het platform voor het delen van ervaringen, inzichten en ontwikkelingen op het gebied van kernenergie.

07 mei 2024

In deze podcast vertellen Vinod Ramnandanlal, Commercial Director bij NRG|PALLAS en Serge Elemans, Isotopes Projects Global bij Novartis over de grote kansen voor Nederland om de positie op het gebied van de nucleaire geneeskunde te versterken. Vinod Ramnandanlal legt uit hoe NRG|PALLAS bijdraagt aan de ontwikkeling en productie van therapeutische isotopen waar geneesmiddelen mee gemaakt worden voor de behandeling van kankerpatiënten.

26 april 2024

Directeur-generaal Rafael Mariano Grossi van de IAEA bezoekt de hoge flux reactor en de PALLAS-bouwplaats. Wereldwijd worden elke dag meer dan 30.000 patiënten geholpen door de medische isotopen die de reactor produceert. Om de productie en beschikbaarheid van deze essentiële ingrediënten van nucleaire geneesmiddelen veilig te stellen, bereidt NRG|PALLAS de bouw voor van de nieuwe PALLAS-reactor die naar verwachting rond 2030 operationeel zal zijn. DG Rafael Mariano Grossi, IAEA: ,,Ik ben vereerd dat ik getuige mag zijn van het begin van een nieuw nucleair tijdperk in Nederland met de bouw van de PALLAS-reactor, die vele levens over de hele wereld gaat redden.” Bertholt Leeftink, CEO NRG|PALLAS: “Om de levering van medische isotopen na 2030 zeker te stellen is de realisatie van de PALLAS-reactor van levensbelang.”

27 maart 2024

Jaarlijks wordt de provincie door NRG|PALLAS geïnformeerd over de vorderingen van het PALLAS-programma. Dit jaar hebben de leden van de Provinciale Staten op 25 maart 2024 een bezoek gebracht aan de Energy & Health Campus in Petten.

Al bijna een kwart eeuw bestralen we het isotoop lutetium in onze reactor voor gebruik in geneesmiddelen. De medische isotoop lutetium wordt ingezet bij onder andere de behandeling van prostaatkanker. Jaarlijks komen er zo’n 15.000 patiënten bij waarbij prostaatkanker is gediagnostiseerd. Met de toepassing van lutetium bij uitgezaaide prostaatkanker krijgen patiënten meer perspectief op een langere en betere tijd van leven.

12 januari 2024

Op 12 januari hebben diverse partijen in de nucleaire sector en het onderwijs een intentieverklaring getekend om het mbo onderwijs op het gebied van nucleaire technologie en samenwerking te stimuleren. Het doel van de samenwerking is een impuls geven aan de instroom van technische studenten richting de nucleaire sector door het ontwikkelen van een (nieuw) nucleair mbo curriculum. Voor de realisatie van de Nederlandse nucleaire ambities is instroom en opleiden van mbo-studenten cruciaal. De intentieverklaring vormt het startsein voor samenwerking van kennisinstellingen met het mbo onderwijs en de Nederlandse nucleaire sector.