McMaster & NRG

Een unieke samenwerking tussen McMaster & NRG

26 augustus 2020

Christopher Heysel Mcmaster Case

Chris Heysel
Directeur Nucleaire Operaties en Faciliteiten aan McMaster University

Committed to creating a brighter world

Chris Heysel werkt al 19 jaar bij McMaster University, waar hij verantwoordelijk is voor alle nucleaire faciliteiten van de universiteit. Deze faciliteiten vormen een productiebedrijf voor isotopen waarmee McMaster bulk radio-isotopen produceert, verwerkt en scheidt, die worden verkocht aan grote farmaceutische en industriële gebruikers.

 • De McMaster-kernreactor
 • Een 5 MW onderzoeks- en isotopenproductiereactor
 • 3 versnellers
 • Cyclotronisotopenproductie- en onderzoeksfaciliteit

Over de samenwerking tussen McMaster & NRG

Een unieke samenwerking binnen de nucleaire geneeskunde is opgezet tussen Nederland en Canada, waarbij Nuclear Research and consultancy Group (NRG) en McMaster samenwerken om de service voor klanten naar een hoger niveau te brengen. Samen zullen zij de wereld voorzien van de beste kwaliteit radioactief jodium (jodium-125), voor gebruik bij de behandeling van prostaat- en andere soorten kanker, met de hoogste betrouwbaarheid.

Brachytherapie

Brachytherapie is een procedure waarbij een radioactieve bron in het lichaam wordt geplaatst. Brachytherapie met jodium-125, een radioactief isotoop, is een erkende behandeling en levert goede resultaten op bij patiënten met verschillende soorten kanker, waaronder prostaat- en baarmoederhalskanker. 

Aanleiding

De toegang tot jodium-125 kwam in 2017 in groot gevaar, toen een van de drie jodium-125-producerende reactoren onverwacht werd uitgeschakeld. Wereldwijd was er een tekort aan dit product. Als gevolg kregen vele patiënten niet de optimale behandeling die ze nodig hadden. De situatie vroeg om een acute en duurzame noodoplossing. Nederland en Canada reageerden op het wereldwijde tekort met een nieuwe samenwerking.

Samen zorgen NRG en McMaster voor een betrouwbare levering van hoogwaardig jodium-125. De strategische ligging van Nederland en Canada zorgen voor een wereldwijd efficiënt transport. Samen kunnen we beschikbaarheid over de hele wereld garanderen.

Een unieke samenwerking tussen McMaster & NRG
Een unieke samenwerking tussen McMaster & NRG

Het productieproces

Om het gewenste jodium-125 te produceren, wordt zuiver xenongas bestraald. Hierbij wordt er een neutron toegevoegd aan de stabiele isotoop xenon-124, waardoor xenon-125 ontstaat.

Omdat dit een onstabiele isotoop is, vervalt het snel tot jodium-125. NRG transporteert dit materiaal naar Canada, waar het team van McMaster de jodium-125 oogst en verwerkt in een oplossing, voordat het aan klanten over de hele wereld wordt geleverd. De jodium-125 oplossing wordt verwerkt in kleine zaadjes, ter grootte van een rijstkorrel. Artsen implanteren deze radioactieve zaadjes rond de tumor.

Conclusie

Wij geloven dat iedere patiënt toegang hoort te hebben tot behandelingen zoals brachytherapie met jodium-125 implantaten. Door samen te werken met McMaster University, ’s werelds toonaangevende leverancier van jodium-125, zorgen we 365 dagen per jaar voor een betrouwbare levering van jodium-125.

Een unieke samenwerking tussen McMaster & NRG

Levering vanuit twee reactoren zorgt niet alleen voor een hoge kwaliteitsnormen, maar ook voor betrouwbaarheid en continuïteit.

Relevante Producten

drag for more
EANM 2020

Jodium-125

 • Twee leveranciers: continue levering mogelijk – 365 dagen per jaar
 • Effectieve en gecontroleerde therapie
 • Beschikbaarheid gegarandeerd voor lange termijn
 • Geen extra transport vanuit de reactor
 • Wordt samen met Mo-99 geprodceerd
 • Op basis van laag verrijkt uranium (LEU)
Lees meer
 • 30.000 patiënten per dag
 • diagnose en behandeling van kanker
 • Werkpaard van de nucleaire geneeskunde
Lees meer