Volledige productie medische isotopen in de Hoge Flux Reactor met laagverrijkt uranium

Volledige productie medische isotopen in de Hoge Flux Reactor met laagverrijkt uranium

18 maart 2021

PETTEN – De Hoge Flux Reactor in Petten produceert, vanaf nu, alleen nog maar medische isotopen met laag verrijkt uranium. Tot voor kort was de productie voor NRG’s Belgische partner IRE nog gebaseerd op hoogverrijkt uranium, omdat IRE laagverrijkt uranium niet volledig kon verwerken. Maar nu heeft IRE zijn chemische proces gedeeltelijk geconverteerd naar laagverrijkt uranium. Hiermee kan NRG de laatste stap zetten en het gebruik van hoogverrijkt uranium in de HFR beëindigen.

In het kader van het non-proliferatieverdrag is wereldwijd afgesproken het gebruik van hoogverrijkt uranium uit te bannen, omdat hier kernwapens mee gemaakt kunnen worden. Tijdens de nucleaire top in Den Haag in 2014 sprak de Amerikaanse president Barack Obama met Frankrijk, België en Nederland af om ook bij de productie van medische isotopen over te stappen van hoog- naar laagverrijkt uranium.

Dagelijks worden wereldwijd 30.000 patiënten geholpen met medische isotopen uit de reactor in Petten. De reactor is in 2006 overgestapt van hoogverrijkte naar laagverrijkte brandstof. In 2018 heeft NRG samen met Curium de stap gezet om ook het molybdeen-99 productieproces in de Pettense Molybdeen Productie Faciliteit (MPF) te converteren naar laagverrijkt uranium. Dit was een enorme stap, want het betrof de hele productieketen, van de aankoop van hoogverrijkt uranium, tot bestraling, chemische verwerking, afvalbehandeling en -verwerking. Ook daarin liep Nederland destijds voorop in Europa.

,,Wij zijn enorm blij dat hiermee de laatste stap gezet is en dat onze partners voor de productie van medische isotopen uit de HFR geen hoogverrijkt uranium meer nodig hebben,” zegt Vinod Ramnandanlal Commercieel directeur NRG. ,,Eigenlijk behalen we op deze manier een soort non-proliferatie-keurmerk voor medische isotopen. We zijn blij dat we hierdoor de afspraken die tijdens de nucleaire top zijn gemaakt, gestand kunnen doen.”

Belang van medische isotopen

De PALLAS-reactor zal uitsluitend gebruik maken van laagverrijkt uranium voor zowel de brandstof als het produceren van medische isotopen.

Contact

Wilt u meer weten naar aanleiding van persbericht, neem contact op met

Cora Blankendaal 1

Cora Blankendaal
Persvoorlichter