Persbericht

Onderzoek in Hoge Flux Reactor naar brandstof voor de Micro Modulaire Reactor

22 juni 2021

Seattle/PETTEN – 22 Juni, 2021 – Ultra Safe Nuclear Corporation (USNC) en Nuclear Research & Consultancy Group (NRG) kondigen aan dat ze een samenwerking zijn aangegaan. NRG zal een programma implementeren om de prestatie- en veiligheidskenmerken te analyseren van een nieuwe ontworpen FCMTM-brandstof (Fully Ceramic Microencapsulated). De Splijtstof zal gebruikt gaan worden in de Micro Modulaire Reactor (MMR) van USNC. De eerste MMR zal in Canada worden gerealiseerd. "Kwalificatie van onze FCM-brandstof door NRG zal een belangrijke stap zijn in het realiseren van onze visie voor de MMR en CO2-vrije energieopwekking", zegt Francesco Venneri, CEO van USNC. "NRG heeft de technische bekwaamheid en geloofwaardigheid om onze brandstof te testen en wij verwachten volledig dat ze de bevinding van onze interne tests zullen bevestigen."

 "NRG ondersteunt de kernenergie-industrie sinds 1955 en heeft uitgebreide ervaring met het uitvoeren van complexe bestralingen en het voldoen aan de zware kwaliteitseisen van onze klanten voor een succesvolle ontwikkeling van nucleaire technologie", aldus Vinod Ramnandanlal, commercieel directeur van NRG. “Innovatieve Generation IV-reactoren hebben echt transformatiepotentieel en Ultra Safe Nuclear heeft een toonaangevend ontwerp. We zijn er trots op bij te kunnen dragen aan deze ontwikkeling.”

Het doel van het programma is om de veiligheid van FCM-brandstof aan te tonen voor de 20-jarige levensduur van de Ultra Safe Nuclear MMR. Hiertoe gaat NRG bestralingstests uitvoeren op splijtstof in de Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten. Ook uitgebreide testen voor en na de bestraling in de Hot Cell Laboratories zullen deel uitmaken van het programma.

Nieuwe generatie reactorbrandstof

FCM is een TRISO-brandstof van de volgende generatie. Hierin is de 50 jaar oude traditionele grafietmatrix van de TRISO-brandstof vervangen door siliciumcarbide (SiC). Dit materiaal is extreem goed bestand tegen straling en thermische schade. Deze nieuwe generatie brandstof met SiC-matrix met TRISO-brandstof zorgt voor een dichte, gasdichte barrière, waardoor het ontsnappen van splijtingsproducten wordt voorkomen. Zelfs een TRISO-deeltje tijdens bedrijf zou scheuren worden er geen splijtingsproducten vrijgezet naar de omgeving. Het resultaat is een veiligere splijtstof, die bestand is tegen hogere temperaturen en meer straling.

Daarnaast zorgt de hogere thermische geleidbaarheid van de FCM-brandstof ervoor dat de splijtstof een vlakker temperatuurprofiel heeft, waardoor de piektemperatuur in de kernreactor lager is. In tegenstelling tot conventionele nucleaire brandstoffen, bereikt FCM-brandstof volledige insluiting van splijtingsproducten over een breed temperatuurbereik onder alle bekende bedrijfs- en storingsomstandigheden.

Over Ultra Safe Nuclear Corporation

Ultra Safe Nuclear Corporation (USNC) is de in Seattle gevestigde wereldleider op het gebied van microreactoren. Het bedrijf heeft zich als doel gesteld  om veilige, commercieel concurrerende, schone en betrouwbare kernenergie op de wereldmarkt te brengen. USNC staat voor: “betrouwbare energie. Overal” door de strikte toepassing van inherente en intrinsieke veiligheidsprincipes en technologische innovatie in brandstoffen, materialen en ontwerp.

Contact

Wilt u meer weten naar aanleiding van persbericht, neem contact op met

Cora Blankendaal 1

Cora Blankendaal
Persvoorlichter