Persbericht

Historische mijlpaal bereikt in Hoge Flux Reactor

17 september 2019

Eind deze zomer is een historische mijlpaal bereikt met het succesvol afronden van een testbestraling van gesmolten splijtstofzouten in de Hoge Flux Reactor in Petten; de eerste bestraling in zijn soort sinds het onderzoek in de Verenigde Staten in de jaren ‘60. Dergelijke testbestralingen zijn cruciaal voor de ontwikkeling van gesmolten zout reactoren. Dit type reactor heeft goede kaarten op het gebied van veiligheid en er komt minder langlevend radioactief afval vrij dan bij bestaande kerncentrales.

,,Nu het onderzoek in de reactor is afgerond, kan het bestraalde zout verder worden onderzocht in de laboratoria van NRG. Dan kunnen we pas écht zien hoe het zout heeft gereageerd op de bestraling in de reactor”, vertelt onderzoeker Ralph Hania van NRG.
SALIENT-01 is het eerste bestralingsexperiment binnen het gesmolten zout reactor-onderzoeksprogramma dat NRG uitvoert sinds 2015. NRG was destijds pionier op dit gebied, en loopt daarom nog steeds internationaal voorop. Inmiddels is het 2019 en is de “Thorium-reactor” gemeengoed in energieland, als veelbelovende toekomstige oplossing voor energievraagstukken.
Het gesmolten zout-programma bij NRG is sinds 2015 flink gegroeid en omvat onder andere onderzoek naar geschikte constructiematerialen, het verwerken en zuiveren van gesmolten zout, en verwerking van restproducten. Binnen het programma zijn meer projecten gepland die binnenkort gaan starten. Zo staat in het najaar een bestraling op stapel met als doel de radiolyse van zouten te onderzoeken, een proces dat zich voordoet als splijtstofzouten afkoelen in een stralingsveld en waarbij gassen ontstaan. Komend voorjaar wordt in de Hoge Flux Reactor het onderzoek gestart naar de corrosiebestendigheid van kandidaat-materialen (legeringen) voor de bouw van een gesmolten zout reactor. Uniek onderzoek dat de realisatie van gesmolten zout reactoren steeds dichterbij brengt.

Over NRG
NRG voert nucleair technologisch onderzoek uit, waaronder het gesmolten zout-programma. Dit onderzoek omvat o.a. testbestralingen van nucleaire materialen en splijtstoffen in de HFR Petten en de bijbehorende nabestralings-experimenten, inspectiemethoden, en hoogwaardige simulaties van het gedrag van nucleaire componenten en reactoren. Het onderzoek wordt deels gefinancierd door het Ministerie van Economisch Zaken.
Daarnaast staat de Hoge Flux Reactor wereldwijd bekend om haar belangrijke rol in de productie van medische isotopen, waarmee dagelijks 30.000 patiënten per dag worden geholpen. NRG ontwikkelt nieuwe toepassingen van medische isotopen om levensbedreigende ziektes te diagnosticeren en te behandelen.

Over Gesmolten Zout Reactor – Molten Salt Reactor
De gesmolten zout reactor is een uitvinding van de Amerikaanse kernfysicus Alvin Weinberg. In de jaren zestig draaide vijf jaar lang een experimentele reactor in het Amerikaanse overheidslaboratorium in Oak Ridge. NRG werkt bij het experiment samen met het Joint Research Centre in Karlsruhe van de Europese Commissie, dat de zoutmonsters heeft gefabriceerd en deze na bestraling, samen met NRG in Petten, gaat onderzoeken.  Een deel van dit nabestralingsonderzoek wordt uitgevoerd binnen het kader van het nieuwe Europese onderzoeksproject SAMOSAFER dat gecoördineerd wordt door de TU Delft.

Contact

Wilt u meer weten naar aanleiding van persbericht, neem contact op met

Cora Blankendaal
Persvoorlichter