Persbericht

Hoge Flux Reactor weer volop in bedrijf

17 maart 2022

NRG heeft vandaag de reactor in Petten weer opgestart. Rond 11.00 uur vandaag is het vermogen van 45 MW bereikt. “Binnen twee weken worden de eerste medische isotopen voor de nucleaire geneeskunde afgeleverd aan ziekenhuizen,” zegt Vinod Ramnandanlal, (directeur commercie, NRG|PALLAS). “Wij zijn blij dat NRG weer kan voorzien in de wereldwijde vraag naar medische isotopen”. “Dit is ontzettend goed nieuws, medische isotopen zijn van enorm belang voor vele patiënten”, aldus Andor Glaudemans, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde (NVNG). De komende maand worden ruim 1,1 miljoen patiëntdoses geproduceerd, die gebruikt worden voor de diagnose en behandeling van levensbedreigende ziektes zoals kanker en hart- en vaatziekten.

De HFR is op 20 januari 2022 niet opgestart als gevolg van een lekkage in een waterleiding voor testfaciliteiten aan de buitenzijde van de reactorkern. NRG is toen gestart met inspecties en de voorbereiding voor een nieuwe watervoorziening. Hiervoor moest NRG de installatie aanpassen en een aanvraag voor een vergunningswijziging bij de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) indienen. Op 9 maart heeft de ANVS deze wijzigingsvergunning verleend. Vanwege het patiënten belang heeft de ANVS besloten om de vergunning direct in werking te laten treden.

Vorig jaar vierde de Hoge Flux Reactor zijn 60e verjaardag. De reactor is in 1961 in bedrijf genomen om nucleaire technologie te ontwikkelen voor de energievoorziening. Vanaf de jaren ’80 van de vorige eeuw is de reactor meer en meer ingezet voor de productie van medische isotopen, met name voor diagnostisch gebruik. Tegenwoordig worden meer dan 30.000 patiënten per dag behandeld met medische isotopen uit de Hoge Flux Reactor. Dit aantal stijgt met name door innovaties op het gebied van therapeutische nucleaire medicijnen voor de behandeling van verschillende vormen van kanker.

Komende maand maken ruim 1,1 miljoen patiënten gebruik van medische isotopen uit Petten

Contact

Wilt u meer weten naar aanleiding van persbericht, neem contact op met

Cora Blankendaal 1

Cora Blankendaal
Persvoorlichter