Persbericht

Werkbezoek Kamerleden Erkens en Grinwis

14 februari 2022

VVD-Kamerlid Silvio Erkens, en CU-Kamerlid Pieter Grinwis, beiden woordvoerder Klimaat en Energie voor hun partij, brachten 11 februari een bezoek aan de Energy & Health Campus in Petten. Erkens en Grinwis zijn deze middag in gesprek gegaan met directieleden en programma managers van NRG|PALLAS over de ontwikkeling van nieuwe nucleaire kennisinfrastructuur voor de toepassingen energie en gezondheid.

Het bezoek vond plaats naar aanleiding van een amendement dat Silvio Erkens met Laurens Dassen van VOLT had ingediend om de nucleaire kennisinfrastructuur een impuls te geven.

Europa moet in 2050 klimaatneutraal zijn. Kernenergie zal een deel van de oplossing kunnen gaan worden. Het nieuwe kabinet heeft onder andere besloten twee nieuwe kerncentrales te bouwen, en daarvoor is versterking van kennis nodig. Er is uitgebreid gesproken over de nucleaire kennisinfrastructuur, over onderzoek, en over de noodzaak een nieuwe reactor te bouwen ter vervanging van de HFR. Deze reactor is nodig voor onderzoek en voor de productie van medische isotopen. In het eerste kwartaal van 2022 zal het kabinet een beslissing nemen over de vervanging van de HFR door de PALLAS-reactor.

Op de Energy & Health Campus in Petten wordt al decennia experimenteel onderzoek gedaan naar toepassingen van nucleaire technologie. NRG doet onderzoek naar veilige en betrouwbare productie van kernenergie in bestaande kerncentrales en nieuwe innovatieve concepten zoals de thoriumreactor. Met deze nieuwe concepten wordt ingezet op verduurzaming van kernenergie door effici├źnter gebruik van grondstoffen en vermindering van de hoeveelheid radioactief afval.

Tijdens de gesprekken is tevens ingegaan de productie van medische isotopen (voor 30.000 patienten per dag) en op de ontwikkeling van nieuwe therapeutische toepassingen van medische isotopen en de kansen die daar liggen.

Het bezoek werd afgesloten met een bezoek aan het Hot Cell Laboratorium en een rondleiding over de Campus.

Foto: Tweede kamerleden Grinwis (links) en Erkens (rechts)

Contact

Wilt u meer weten naar aanleiding van persbericht, neem contact op met

Cora Blankendaal 1

Cora Blankendaal
Persvoorlichter